Čokoladni kolač s bananama

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 30 minuta
Čokoladni kolač s bananama

Sastojci

Brašno:
140 grama
Šećer:
170 grama
Kakao:
30 grama
Prašak za pecivo:
1 kašičica
Sol:
1 kašičica
Jaja:
5 komada
Voda:
2 kašike
Ekstarkt vanilije:
2 kašičice
Banana:
2 komada
Gustin:
40 grama
Mlijeko:
500 mililitara
Istopljeni margarin:
2 kašike
Šlag krema od čokolade:
Po želji

Instrukcije

  1. U manjoj posudi sjediniti 140 gr brašna, 70 gr šećera, 30 gr kakaa, prašak za pecivo i ¼ kašikice soli.

  2. Razdvojiti 3 žumanjka od bjelanjaka, pa bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg.

  3. Postepeno u bjelanjke dodavati 30 gr šećera i mutiti mikserom dok se ne ujednači smjesa.

  4. Posebno izmiješati 3 žumanjka, 3 kašike vode i 1 kašikicu vanilla ekstrakta.

  5. Ovu mješavinu dodati u smjesu sa brašnom i kakaom, mikserom mutiti 1 minut, pa kašikom umiješati u snijeg od bjelanjaka.

  6. Pleh za pečenje premazati uljem, staviti pergament papir, pa i njega premazati uljem.

  7. Preliti pripremljenu smjesu u pleh i peći 15 minuta na 250°C.

  8. Kada se ispeče, koru odmah izvaditi iz pleha i ohladiti.

  9. U šerpi za kuhanje pomiješati 85 gr šećera, 40 gr gustina i ½ kašikice soli.

  10. Kuhati na umjerenoj temperaturi, postepeno dodavati 500 ml mlijeka pa kuhati uz neprestano miješanje, dok se smjesa ne zgusne.

  11. Ovoj smjesi dodati 2 umućenih jaja i kuhati još dvije minute uz miješanje.

  12. Umiješati 2 kašike istopljenog margarina i 1 kašikicu vanilla ekstrakta.

  13. Fil ohladiti do premazivanja kolača.

  14. Ohlađenu koru prepoloviti.

  15. Na jednu polovinu premazati fil, poredati banane i preklopiti ih drugom korom.

  16. Po želji kolač premazati šlag kremom od čokolade i ukrasiti bananama.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.