Čokoladni kolač s bananama

Kategorije:

Vrijeme pripreme
30 minute
Vrijeme kuhanja
20 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
1 po potrebi
šlag krema od čokolade
2 kašika
istopljeni margarin
500 ml
mlijeko
40 g
gustin
2 komad
banana
2 kašičica
ekstarkt vanilije
2 kašika
voda
5 komad
Jaja
1 kašičica
Sol
1 kašičica
prašak za pecivo
30 g
kakao
170 g
Šećer
140 g
brašno
Čokoladni kolač s bananama
  1. U manjoj posudi sjediniti 140 gr brašna, 70 gr šećera, 30 gr kakaa, prašak za pecivo i ¼ kašikice soli.
  2. Razdvojiti 3 žumanjka od bjelanjaka, pa bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg.
  3. Postepeno u bjelanjke dodavati 30 gr šećera i mutiti mikserom dok se ne ujednači smjesa.
  4. Posebno izmiješati 3 žumanjka, 3 kašike vode i 1 kašikicu vanilla ekstrakta.
  5. Ovu mješavinu dodati u smjesu sa brašnom i kakaom, mikserom mutiti 1 minut, pa kašikom umiješati u snijeg od bjelanjaka.
  6. Pleh za pečenje premazati uljem, staviti pergament papir, pa i njega premazati uljem.
  7. Preliti pripremljenu smjesu u pleh i peći 15 minuta na 250 °C.
  8. Kada se ispeče, koru odmah izvaditi iz pleha i ohladiti.
  9. U šerpi za kuhanje pomiješati 85 gr šećera, 40 gr gustina i ½ kašikice soli.
  10. Kuhati na umjerenoj temperaturi, postepeno dodavati 500 ml mlijeka pa kuhati uz neprestano miješanje, dok se smjesa ne zgusne.
  11. Ovoj smjesi dodati 2 umućenih jaja i kuhati još dvije minute uz miješanje.
  12. Umiješati 2 kašike istopljenog margarina i 1 kašikicu vanilla ekstrakta.
  13. Fil ohladiti do premazivanja kolača.
  14. Ohlađenu koru prepoloviti.
  15. Na jednu polovinu premazati fil, poredati banane i preklopiti ih drugom korom.
  16. Po želji kolač premazati šlag kremom od čokolade i ukrasiti bananama.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*