Crno-bijela torta sa okusom mente

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 60 minuta
Crno-bijela torta sa okusom mente

Sastojci

Brašno:
250 grama
Maslac:
125 grama
Šećer u prahu:
60 grama
Kakao:
1 kašika
Jaja:
1 komad
Hladna voda:
3/2 kasika
Bijela čokolada:
300 grama
Vrhnje za kuhanje:
150 mililitara
Liker od mente:
2 kašike
Čokolada za kuhanje:
3 komada
Vrhnje za kuhanje:
250 mililitara

Instrukcije

  1. Brašno, maslac, šećer i kakao stavite u jednu posudu, pa miksajte dok ne dobijete fine mrvice.

  2. Dodajte jedan žumanjak i vodu, pa miksajte dok se smjesa ne sjedini.

  3. Rukom zamijesite fino tijesto i oblikujte jufku.

  4. Ostavite u frižider da odstoji 10 minuta prekriveno u posudi.

  5. Razvaljajte tijesto na krug debljine 3 mm i ostavite 20 minuta da odstoji u frižideru.

  6. U okrugli kalup omjera 22 cm, premazan masnoćom, stavite tijesto koje je stajalo u frižideru, zadržavajući i dio tijesta uz rub kalupa, da izgleda kao zdjela od tijesta.

  7. Pecite 10-ak minuta u rerni na 180°C.

  8. Ukoliko ima pukotina na kori, premažite ju bjelanjkom.

  9. Da biste napravili bijeli fil stavite bijelu čokoladu u posudu otpornu na toplotu.

  10. U posebnu posudu stavite vrhnje i kada proključa prelijte ga preko čokolade.

  11. Miješajte dok ne dobijete glatku masu i skinite s vatre.

  12. Ostavite 1 minut da stane, a zatim dodajte liker od mente.

  13. Prelijte preko kore u kalupu, a zatim ostavite da odstoji u frižideru 1h.

  14. U jednu posudu stavite crnu čokoladu da se istopi, a zatim dodajte proključalo vrhnje za kuhanje.

  15. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim prelijte preko bijele kreme.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.