Crno-bijela torta sa okusom mente
Sastojci
Instrukcije
Brašno, maslac, šećer i kakao stavite u jednu posudu, pa miksajte dok ne dobijete fine mrvice.
Dodajte jedan žumanjak i vodu, pa miksajte dok se smjesa ne sjedini.
Rukom zamijesite fino tijesto i oblikujte jufku.
Ostavite u frižider da odstoji 10 minuta prekriveno u posudi.
Razvaljajte tijesto na krug debljine 3 mm i ostavite 20 minuta da odstoji u frižideru.
U okrugli kalup omjera 22 cm, premazan masnoćom, stavite tijesto koje je stajalo u frižideru, zadržavajući i dio tijesta uz rub kalupa, da izgleda kao zdjela od tijesta.
Pecite 10-ak minuta u rerni na 180°C.
Ukoliko ima pukotina na kori, premažite ju bjelanjkom.
Da biste napravili bijeli fil stavite bijelu čokoladu u posudu otpornu na toplotu.
U posebnu posudu stavite vrhnje i kada proključa prelijte ga preko čokolade.
Miješajte dok ne dobijete glatku masu i skinite s vatre.
Ostavite 1 minut da stane, a zatim dodajte liker od mente.
Prelijte preko kore u kalupu, a zatim ostavite da odstoji u frižideru 1h.
U jednu posudu stavite crnu čokoladu da se istopi, a zatim dodajte proključalo vrhnje za kuhanje.
Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim prelijte preko bijele kreme.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.