Crno-bijeli kolač

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 30 minuta
Crno-bijeli kolač

Sastojci

Jaja:
5 komada
Brašno:
10 kašika
Šećer:
450 grama
Vanilin šećer:
2 pakovanja
Kakao:
2 kašike
Prašak za pecivo:
1/2 pakovanja
Mlijeko:
1/2 litra
Šećer u prahu:
2 kašike
Margarin:
250 grama
Čokolada za kuhanje:
1 komad

Instrukcije

  1. U čvrsti snijeg umutiti 5 bjelanjaka sa 5 kašika šećera.

  2. Dodati 5 žumanjaka, 5 kašika brašna, 2 kašike kakaa, 1/2 kesice praška za pecivo i sve izmiksati mikserom.

  3. Smjesu preliti u pleh premazan uljem i peći 15-ak minuta na 200 °C.

  4. U međuvremenu napraviti agdu, napravljenu od 200 ml vode, 250 gr šećera i 1 vrećicom vanilin šećera.

  5. Kada se kora ispeče, preliti je napravljenom agdom i ostaviti da se ohladi.

  6. U jednoj od kuhinjskih posuda sjediniti 1/2 l mlijeka, 5 kašika brašna, 100 gr šećera i 1 vanilin šećer, pa kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje, dok se fil ne zgusne.

  7. Posebno izmiksati 200 gr margarina sa 2 kašike šećera u prahu, dodati u ohlađeni fil i izjednačiti mikserom.

  8. Ohlađenu koru premazati napravljenim filom, a preko fila preliti čokoladnu glazuru.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.