Egipatska torta

Kategorije:

Vrijeme pripreme
40 minute
Vrijeme kuhanja
80 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
15 komad
Jaja
500 g
isjeckani lješnjaci
2 pakovanje
puding od vanilije
1 komad
margarin
3 kašika
brašno
700 ml
mlijeko
6 dl
slatko vrhnje
1 po potrebi
ulje
Egipatska torta
  1. U čvrst snijeg umutiti 5 bjelanjaka sa 5 kašika šećera, zatim dodati 100 gr mljevenih lješnjaka i 1 kašiku brašna, pa ih umiješati kašikom.
  2. Napravljenu smjesu preliti u pleh, obložen pergament papirom i peći 20-ak minuta na 180 °C.
  3. Na isti način napraviti još dvije kore.
  4. U proključalih ½ l mlijeka sa 10 kašika šećera, dodati 2 pudinga umućena sa 15 žumanjaka i 200 ml mlijeka. Smjesu miješati dok se ne zgusne.
  5. Kada se ohladi, u fil dodati 1 margarin i umutiti mikserom.
  6. 150 gr šećera staviti u suhu šerpu, miješati na vatri dok se ne karamelizira, pa izliti u pleh premazan uljem.
  7. Kada se ohladi, karamel izlomiti i samljeti.
  8. Slatko vrhnje umutiti, zatim dodati napravljeni karamel i 200 gr mljevenih lješnjaka, pa smjesu izmiješati kašikom.
  9. Tortu sastaviti na sljedeći način: kora, 1/3 fila od vanilije, 1/3 fila s karamelom, ponovo kora i ponavljati isti postupak do kraja (kora-filovi).
  10. Tortu dekorisati po želji.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*