Francusko pecivo

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 120 minuta
Francusko pecivo

Sastojci

Topla voda:
300 mililitara
Kvasac:
1 kašika
Šećer:
2 kašike
Ulje:
2 kašike
Sol:
1 kašičica
Brašno:
800 grama

Instrukcije

  1. U većoj posudi sjediniti toplu vodu, kvasac i šećer.

  2. Ostaviti smjesu da odstoji 10-ak minuta, dok ne postane kremasta, a zatim dodati ulje, sol i 400 gr brašna.

  3. Postepeno dodavati i preostalo brašno, pa mijesiti tijesto dok se ne počne odvajati od stranica posude.

  4. Prebaciti tijesto na površinu posutu brašnom i nastaviti mijesiti dok smjesa ne postane glatka i elastična.

  5. Veću posudu premazati uljem, staviti tijesto, prekriti vlažnom krpom i ostaviti 1h da naraste.

  6. Nakon što tijesto naraste, ponovo ga staviti na površinu posutu brašnom, podijeliti na 16 dijelova i formirati loptice.

  7. Formirane loptice od tijesta poredati na pleh premazan uljem, prekriti ih vlažnom krpom i ostaviti oko 40 minuta da narastu.

  8. Nakon toga ih staviti u rernu zagrijanu na 200 °C i peći 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.