Francusko pecivo

Vrijeme pripreme
120 minute
Vrijeme kuhanja
20 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Peciva
Postavio
Postavljeno
300 ml
topla voda
1 kašika
kvasac
2 kašika
Šećer
2 kašika
ulje
1 kašičica
Sol
800 g
brašno
Francusko pecivo
  1. U većoj posudi sjediniti toplu vodu, kvasac i šećer.
  2. Ostaviti smjesu da odstoji 10-ak minuta, dok ne postane kremasta, a zatim dodati ulje, sol i 400 gr brašna.
  3. Postepeno dodavati i preostalo brašno, pa mijesiti tijesto dok se ne počne odvajati od stranica posude.
  4. Prebaciti tijesto na površinu posutu brašnom i nastaviti mijesiti dok smjesa ne postane glatka i elastična.
  5. Veću posudu premazati uljem, staviti tijesto, prekriti vlažnom krpom i ostaviti 1h da naraste.
  6. Nakon što tijesto naraste, ponovo ga staviti na površinu posutu brašnom, podijeliti na 16 dijelova i formirati loptice.
  7. Formirane loptice od tijesta poredati na pleh premazan uljem, prekriti ih vlažnom krpom i ostaviti oko 40 minuta da narastu.
  8. Nakon toga ih staviti u rernu zagrijanu na 200 °C i peći 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*