Giros od mljevene govedine

Služi: 1 osobuKuhanje: 15 minutaPriprema: 10 minuta
Giros od mljevene govedine

Sastojci

Jogurt:
250 mililitara
Krastavac:
1 komad
Crveni luk:
3/2 glavica
Bijeli luk:
1 češanj
Šećer:
2 kašičice
Mljevena govedina:
500 grama
Origano:
3/2 kasicica
Crveni luk u prahu:
1 kašičica
Bijeli luk u prahu:
1 kašičica
Biber:
1/2 kašičice
Lepine:
4 komada
Zelena salata:
600 grama
Paradajz:
1 komad

Instrukcije

  1. U jednu posudu stavite 250 ml jogurta, 1 isjeckan krastavac, 2 kašike crvenog luka, 1 češanj bijelog luka i 1 kašikicu šećera.

  2. Sve sastojke izmiješajte, poklopite posudu i ostavite u frižider.

  3. U posebnoj posudi pomiješajte mljeveno meso i začine.

  4. Podijelite na 4 dijela i oblikujte pljeskavice.

  5. Pržite ih u tavi, na zagrijanom ulju dok ne dobiju ujednačenu, smeđu boju s obje strane.

  6. Izrežite pljeskavice na nekoliko užih dijelova cijelom dužinom.

  7. Stavite meso u lepine, pa u svaku stavite zelenu salatu, paradajz i crveni luk.

  8. Pripremljene girose poslužite uz prethodno pripremljen sos od jogurta.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.