Goveđe varivo s povrćem

Služi: 1 osobuKuhanje: 120 minutaPriprema: 20 minuta
Goveđe varivo s povrćem

Sastojci

Govedina:
1 kilogram
Ječam:
60 grama
Lovorov list:
1 list
Ulje:
2 kašike
Mrkve:
3 komada
Celer:
3 komada
Luk:
1 komad
Smrznuto povrće:
500 grama
Voda:
1 litar
Goveđe kocke za supu:
4 komada
Šećer:
1 kašika
Paradajz:
700 grama
Sol:
Po želji
Mljeveni crni biber:
Po želji
Peršun:
2 šolje

Instrukcije

  1. U pretis loncu kuhajte govedinu dok ne omekša (najčešće se kuha 1-2 sati na jačoj temperaturi, ali ovisi od vrste pretis lonca).

  2. Dodajte ječam i lovorov list tokom zadnjeg sata kuhanja.

  3. Odstranite lovorov list i meso iz tečnosti u kojoj su se kuhali, pa meso isjecite na manje komade.

  4. Sve navedene sastojke ostavite po strani do momenta kada bude potrebno da se dodaju u ostatak smjese za jelo.

  5. Ugrijte ulje u većoj šerpi na srednje jakoj temperaturi.

  6. Propržite mrkvu, celer, luk i smrznuto povrće dok povrće ne omekša, a luk dobije proziran izgled.

  7. Dodajte vodu, goveđe kocke za supu, šećer, malo crvene paprike, isjeckani, pirjani paradajz i smjesu sa govedinom i ječmom.

  8. Kada proključa, smanjite temperaturu i ostavite da krčka 10 do 20 minuta. Začinite sa malo soli i biberom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.