Goveđi file sa brzim umakom od crvenog vina

Služi: 1 osobuKuhanje: 25 minutaPriprema: 10 minuta
Goveđi file sa brzim umakom od crvenog vina

Sastojci

Maslinovo ulje:
2 kašike
Pileći fileti:
4 komada
Crveni luk:
2 glavice
Bijeli luk:
2 češnja
Šampinjoni:
200 grama
Paradajz sos:
2 kašičice
Brašno:
2 kašičice
Suho crveno vino:
1 šoljica
Goveđa osnova:
3/2 mililitar
Pire krompir:
Po želji

Instrukcije

  1. Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C.

  2. Dodajte 1 kašiku ulja u tavu i zagrijte na srednjoj temperaturi. Začinite filete s obje strane i kuhajte 2 minute sa svake strane.

  3. Prenesite u tepsiju i pecite u pećnici najviše 5 minuta.

  4. Preostalo ulje zagrijte u istoj tavi na srednjoj temperaturi.

  5. Dodajte crveni luk i kuhajte 5 minuta ili dok ne omekša. Dodajte bijelu luk, gljive i miješajte 1-2 minute. Dodajte paradajz sos i brašno, a zatim vino i osnovu. Dovedite do ključanja. Smanjite temperaturu i kuhajte 5-6 minuta dok se dovoljno ne zgusne. Začinite.

  6. Skinite sa toplote i dok je topal umak vratite filete. Poslužite sa pire krompirom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.