Grand torta

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 30 minuta
Grand torta

Sastojci

Jaja:
15 komada
Šećer:
500 grama
Crna čokolada za kuhanje:
4 komada
Prašak za pecivo:
1 pakovanje
Bijela čokolada:
2 komada
Mljeveni bademi:
16 kašika
Puding od vanilije:
2 pakovanja
Vanila šečer:
2 pakovanja
Brašno:
5 kašika
Slatko vrhnje:
4 decilitra
Mlijeko:
1 litar
Margarin:
1 komad

Instrukcije

  1. U jednoj od kuhinjskih posuda umutiti 5 bjelanjaka sa 7 kašika šećera u čvrsti snijeg, zatim kašikom umiješati 8 kašika mljevenih badema i jednu kašikicu praška za pecivo.

  2. Smjesu preliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći 20 minuta na 200 °C.

  3. Na isti način napraviti još dvije kore, ali u jednu, umjesto badema umiješati 1 istopljenu tamnu čokoladu za kuhanje i 1 kašiku brašna.

  4. U šerpu staviti 1 l mlijeka sa 150 gr šećera i prokuhati.

  5. Preostalo mlijeko umutiti sa dva pudinga od vanilije, 2 vanila šećera, 15 žumanjaka i 4 kašike brašna. Ovu smjesu preliti u proključalo mlijeko i miješati dok se ne zgusne.

  6. Vreo fil podijeliti na dva dijela.

  7. U jedan umiješati 2 izlomljene bijele čokolade, a u drugi, 2 izlomljene crne čokolade za kuhanje.

  8. U ohlađene filove staviti po ½ margarina i umutiti mikserom.

  9. U posebnoj posudi umutiti slatko vrhnje, podijeliti ga na dva jednaka dijela i kašikom umiješati u filove (sa bijelom i crnom čokoladom).

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.