Gratin od tikvica

Služi: 1 osobuKuhanje: 55 minutaPriprema: 10 minuta
Gratin od tikvica

Sastojci

Neslani maslac:
6 kašika
Crveni luk:
500 grama
Tikvice:
1 kilogram
Sol:
2 kašičice
Mljeveni biber:
1 kašičica
Muškatni oraščići:
1/4 kašičice
Brašno:
2 kašičice
Mlijeko:
1 šolja
Prezla:
3/4 šolje
Cheddar sir:
3/4 šolje

Instrukcije

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.

  2. Rastopite maslac u velikoj tavi, dodajte luk i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta, ili dok luk ne omekša, ali se ne karamelizuje. Dodajte tikvice, poklopite tavu i kuhajte 10 minuta, ili dok ne omekša. Dodajte sol, biber, i muškatni oraščić i kuhajte bez poklopca 5 minuta.

  3. Umiješajte brašno. Dodajte vruće mlijeko i kuhajte na slaboj vatri nekoliko minuta, dok ne dobijete umak. Naspite dobivenu smjesu u posudu za pečenje.

  4. Pospite smjesu kombinacijom prezle i Cheddar sira. Jednako rasporedite 1 kašiku maslaca isjeckanu u male komadiće po površini smjese. Pecite 20 minuta.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.