Hrskavi zašećereni orasi

Služi: 1 osobuKuhanje: 15 minutaPriprema: 70 minuta
Hrskavi zašećereni orasi

Sastojci

Voda:
1 list
Orasi:
600 grama
Sol:
1/4 kašičice
Ulje od kikirikija:
1 kašika

Instrukcije

  1. 1 litar vode prokuhati u šerpi, dodati orahe, skinuti šerpu s vatre i ostaviti da orasi odstoje 3-4 minute u vodi.

  2. Orahe ocijediti i posušiti, pa ih, dok su još uvijek topli uvaljati u šećer i sol.

  3. Umiješati i ulje, pa orahe rasporediti na pleh obložen folijom i ostaviti 1 h da se osuše.

  4. Nakon što se osuše, staviti ih u rernu zagrijanu na 180 °C i peći 10-ak minuta uz povremeno miješanje.

  5. Ovako pripremljeni orasi mogu poslužiti kao grickalica i nakon nekoliko sedmica,samo ukoliko se čuvaju u čvrsto zatvorenoj posudi.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.