Hurmašice punjene čokoladom
Sastojci
Instrukcije
Omekšati 1/2 kg maslaca, dodati dva žumanjka i 150 ml mlijeka, pa miješati 15-ak minuta kašikom.
Ovoj smjesi dodati i 1/2 kg brašna, pa zamijesiti tijesto.
U posebnu posudu staviti 3 izlomljena reda čokolade za kuhanje, 3 kašike mljevenih oraha i 4 kašike mlijeka.
Ovu smjesu prokuhati na laganoj temperaturi i miješati dok se ne izjednači.
Napravljeno tijesto za hurmašice podijeliti na više manjih dijelova (veličine oraha), svaki dio posebno rastanjiti, na sredinu staviti fil, spojiti ivice tijesta i oblikovati hurmašice.
Pripremljene hurmašice staviti u pleh premazan uljem i peći 60 minuta na 200 °C.
Dok se hurmašice peku, u jednu od posuda za kuhanje staviti 1/2 kg šećera, dodati 200 ml vode i kuhati dok tečnost ne postane dovoljno gusta (ne previše rijetka, ali ni zgusnuta).
Kada se ispeku, ohlađene hurmašice u tepsiji preliti napravljenom agdom, ostaviti da upiju tečnost i poslužiti kao desert.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.