Hurmašice punjene čokoladom

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 40 minuta
Hurmašice punjene čokoladom

Sastojci

Maslo:
1/2 kilograma
Jaja:
2 komada
Brašno:
1/2 kilograma
Mlijeko:
200 mililitara
Čokolada za kuhanje:
50 grama
Mljeveni orasi:
3 kašike
Šećer:
1/2 kilograma
Voda:
200 mililitara

Instrukcije

  1. Omekšati 1/2 kg maslaca, dodati dva žumanjka i 150 ml mlijeka, pa miješati 15-ak minuta kašikom.

  2. Ovoj smjesi dodati i 1/2 kg brašna, pa zamijesiti tijesto.

  3. U posebnu posudu staviti 3 izlomljena reda čokolade za kuhanje, 3 kašike mljevenih oraha i 4 kašike mlijeka.

  4. Ovu smjesu prokuhati na laganoj temperaturi i miješati dok se ne izjednači.

  5. Napravljeno tijesto za hurmašice podijeliti na više manjih dijelova (veličine oraha), svaki dio posebno rastanjiti, na sredinu staviti fil, spojiti ivice tijesta i oblikovati hurmašice.

  6. Pripremljene hurmašice staviti u pleh premazan uljem i peći 60 minuta na 200 °C.

  7. Dok se hurmašice peku, u jednu od posuda za kuhanje staviti 1/2 kg šećera, dodati 200 ml vode i kuhati dok tečnost ne postane dovoljno gusta (ne previše rijetka, ali ni zgusnuta).

  8. Kada se ispeku, ohlađene hurmašice u tepsiji preliti napravljenom agdom, ostaviti da upiju tečnost i poslužiti kao desert.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.