Irska pogača

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 15 minuta
Irska pogača

Sastojci

Brašno:
1 kilogram
Šećer:
4 kašike
Soda:
1 kašičica
Prašak za pecivo:
1 kašika
Sol:
1/2 kašičice
Margarin:
125 grama
Mlaćanica:
250 mililitara
Jaja:
1 komad
Maslac:
60 grama
Mlaćanica:
60 mililitara

Instrukcije

  1. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, sol i margarin.

  2. Dodajte 250 ml mlaćenice i jedno jaje.

  3. Prebacite tijesto na radnu površinu posutu brašnom, pa mijesite tijesto dok ne dobijete glatku, loptastu pogaču.

  4. Stavite ju u pleh zapečenje.

  5. U posebnoj posudici pomiješajte istopljeni maslac sa 60 ml mlaćenice, pa premažite pogaču ovom smjesom.

  6. Oštrim nožem urežite znak "x" na sredini pogače.

  7. Stavite pogaču u rernu i pecite 45-50 minuta na 200 °C.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.