Italijanski paradajz sos

Sastojci
Instrukcije
Paradajz ocijediti, isjeckati i zajedno sa iscijeđenim sokom čuvati u zdjeli.
Odrezak začiniti sa malo soli i bibera, zatim ga pržiti 8-10 minuta na zagrijanom maslinovom ulju dok ne dobije ujednačenu smeđu boju.
Izvaditi meso, smanjiti temperaturu, pa u šerpu u kojoj se kuhalo dodati crveni luk i mrkvu.
Kuhati 8-10 minuta, dok povrće ne omekša.
Nakon 10 minuta umiješati i bijeli luk, pa kuhati 1 minut.
Vratiti meso u šerpu i dodati vodu, pa kada proključa kuhati još 3 minute.
Dodati isjeckani paradajz, iscijeđeni sok, sol i biber, pa kuhati smjesu 50-ak minuta, dok meso ne omekša.
Skuhano meso izvaditi iz šerpe, malo pojačati temperaturu i preostali sos u šerpi kuhati još 5 minuta.
U sos umiješati peršun i biber, meso izrezati na kriške i uz tjesteninu poslužiti sa napravljenim sosom.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.