Italijanski paradajz sos

Služi: 1 osobuKuhanje: 90 minutaPriprema: 20 minuta
Italijanski paradajz sos

Sastojci

Paradajz:
400 grama
Maslinovo ulje:
3 kašike
Goveđi odrezak:
1 komad
Crveni luk:
1 glavica
Mrkve:
1 komad
Bijeli luk:
4 češnja
Voda:
50 mililitara
Sol:
2 kašičice
Bosiljak:
3 kašičice
Biber:
Po želji

Instrukcije

  1. Paradajz ocijediti, isjeckati i zajedno sa iscijeđenim sokom čuvati u zdjeli.

  2. Odrezak začiniti sa malo soli i bibera, zatim ga pržiti 8-10 minuta na zagrijanom maslinovom ulju dok ne dobije ujednačenu smeđu boju.

  3. Izvaditi meso, smanjiti temperaturu, pa u šerpu u kojoj se kuhalo dodati crveni luk i mrkvu.

  4. Kuhati 8-10 minuta, dok povrće ne omekša.

  5. Nakon 10 minuta umiješati i bijeli luk, pa kuhati 1 minut.

  6. Vratiti meso u šerpu i dodati vodu, pa kada proključa kuhati još 3 minute.

  7. Dodati isjeckani paradajz, iscijeđeni sok, sol i biber, pa kuhati smjesu 50-ak minuta, dok meso ne omekša.

  8. Skuhano meso izvaditi iz šerpe, malo pojačati temperaturu i preostali sos u šerpi kuhati još 5 minuta.

  9. U sos umiješati peršun i biber, meso izrezati na kriške i uz tjesteninu poslužiti sa napravljenim sosom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.