Jabuke sa cimetom i mascarpone sirom

Vrijeme pripreme
20 minute
Vrijeme kuhanja
60 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Deserti
Postavio
Postavljeno
1 komad
limun
6 komad
jabuke
50 g
Maslac
45 g
Smeđi šećer
6 komad
klinčići
250 ml
desert vino
250 g
mascarpone sir
3 kašika
Med
1/2 kašičica
cimet
Jabuke sa cimetom i mascarpone sirom
  1. Pomiješajte mascarpone sir, med i cimet.
  2. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider na 15 minuta.
  3. U međuvremenu zagrijte rernu na 180 °C.
  4. Naribajte limunovu koru.
  5. Napravite udubljenje u središtu svake jabuke i izvadite srž.
  6. Stavite jabuke u pleh za pečenje, a oko njih limunovu koru, mrvice maslaca, šećer, cimet i klinčić.
  7. Prelijte vinom, pa posudu prekrijte folijom.
  8. Pecite u rerni 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju.
  9. Skinite foliju i pecite dodatno 20-25 minuta dok se blago ne karameliziraju.
  10. Nakon što se ispeku, prebacite jabuke u tanjir i prekrijte folijom kako bi ostale tople.
  11. Sok iz posude u kojoj su se pekle jabuke prelijte u tavu i stavite na visoku temperaturu da proključa.
  12. Prelijte sok preko jabuka, a zatim i mješavinu cimeta i mascarponea.
  13. Poslužite jabuke kao desert.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*