Jabuke sa cimetom i mascarpone sirom
- Pomiješajte mascarpone sir, med i cimet.
- Prekrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider na 15 minuta.
- U međuvremenu zagrijte rernu na 180 °C.
- Naribajte limunovu koru.
- Napravite udubljenje u središtu svake jabuke i izvadite srž.
- Stavite jabuke u pleh za pečenje, a oko njih limunovu koru, mrvice maslaca, šećer, cimet i klinčić.
- Prelijte vinom, pa posudu prekrijte folijom.
- Pecite u rerni 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju.
- Skinite foliju i pecite dodatno 20-25 minuta dok se blago ne karameliziraju.
- Nakon što se ispeku, prebacite jabuke u tanjir i prekrijte folijom kako bi ostale tople.
- Sok iz posude u kojoj su se pekle jabuke prelijte u tavu i stavite na visoku temperaturu da proključa.
- Prelijte sok preko jabuka, a zatim i mješavinu cimeta i mascarponea.
- Poslužite jabuke kao desert.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!