Janjetina na grčki način

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 10 minuta
Janjetina na grčki način

Sastojci

Janjetina:
1 kilogram
Limun:
1 komad
Maslinovo ulje:
2 kašike
Bijeli luk:
1 češanj
Krompir:
6 komada
Origano:
2 kašike
Mrkve:
6 komada
Sol:
2 kašičice
Biber:
2 kašičice

Instrukcije

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Stavite janjetinu u veliku posudu za pečenje. Koristite oštar nož kako bi napravili 10 x 4 cm velike rezove na janjetini.

  2. Sok od pola limuna kombinirajte sa 1 kaškom ulja, bijelim lukom, soli i biberom u zdjeli. Izrežite preostalu polovicu limuna na 10 malih dijelova.

  3. Stavite komadiće u napravljene rezove. Uz pomoć četke premažite janjetinu sa smjesom.

  4. U preostalo ulje dodajte krompir, origano, sol i biber. Poredajte krompir oko janjetine. Stavite tepsiju u pećnicu i pecite 40 minuta.

  5. Dodajte mrkve i pecite još 20 minuta. Izvadite iz tepsije janjetinu. Povećajte temperaturu u pećnice na 230 °C.

  6. Pecite krompir i mrkve još 15 minuta ili dok ne postanu hrskavi. Prekrite janjetinu folijom i poceite još 15 minuta.

  7. Pečenu janjetinu poslužite uz krompir i mrkvu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.