Japrak

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 35 minuta
Japrak

Sastojci

Mljeveno meso:
450 grama
Riža:
70 grama
Crveni luk:
2 glavice
Biber:
1 kašičica
Paradajz sos:
1 kašika
Maslinovo ulje:
3 kašike
Limun:
1/2 komada
Peršun:
1/2 šolje
Kopar:
1/2 šolje
Sol:
Po želji
Grožđe:
50 listova

Instrukcije

  1. U jednoj od kuhinjskih posuda sjedinite meso, rižu, luk, sol,biber, peršun, kopar i 1.5 kašiku maslinovog ulja.

  2. Pomiješajte paradajz sos sa 3 kašike tople vode, dodajte u smjesu s mesom, pa sve izmiješajte.

  3. Ukoliko koristite svježe listove, kuhajte ih 2 minute u proključaloj vodi, iscijedite, pa ostavite da se ohlade.

  4. Ako koristite konzervirane, potopite ih u hladnu vodu i zadržite jedan sat.

  5. Na pripremljene listove stavite po 1 kašiku fila, urolajte ih, pa poredajte u šerpu čije ste dno prethodno prekrili pocijepanim listovima, kako bi se spriječilo zagaranje jela.

  6. Dodajte oko 400 ml vode, malo maslinovog ulja i iscijeđeni limunov sok.

  7. Poklopite posudu i kuhajte jelo 45 minuta na umjerenoj temperaturi.

  8. Poslužite uz hljeb i jogurt.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.