Jednostavna torta sa čokoladom

Služi: 1 osobuKuhanje: 35 minutaPriprema: 20 minuta
Jednostavna torta sa čokoladom

Sastojci

Topla voda:
200 mililitara
Kakao:
60 grama
Brašno:
200 grama
Šećer:
200 grama
Prašak za pecivo:
1/2 pakovanja
Ulje:
100 mililitara
Ekstra djevičansko maslinovo ulje:
1 kašika
Ocat:
2 kašičice
Čokolada:
60 grama
Šećer u prahu:
100 grama
Voda:
2 kašike
Sol:
1/2 kašičice

Instrukcije

  1. U jednoj posudi pomiješajte kakao sa toplom vodom.

  2. U posebnoj posudi kombinujte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol, pa dodajte smjesu kakaa i vode, ulje i vaniliju.

  3. Mutite dok ne dobijete glatku smjesu, pa umiješajte i ocat.

  4. Prelijte smjesu u okrugli kalup za pečenje dimenzija 20 cm.

  5. Pecite 30-35 minuta na 200 °C.

  6. Nakon što se ispeče, potpuno ohladite koru.

  7. U posudi iznad šerpe sa ključalom vodom istopite čokoladu.

  8. Umutite šećer i vodu u glatku smjesu, pa dodajte istopljenu čokoladu, koju ste blago ohladili.

  9. Kada dobijete glatku masu, premažite ju preko kore koju ste prethodno ispekli.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.