Jednostavni zobeni hljeb

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 15 minuta
Jednostavni zobeni hljeb

Sastojci

Pahuljice zobi:
3/2 solja
Sol:
3/2 kasicica
Kipuća voda:
5/2 solja
Smeđi šećer:
33/100 šolje
Maslo:
1 kašičica
Kvasac:
1 pakovanje
Topla voda:
1/4 šolje
Brašno:
4 šolje
Pahuljice zobi:
Po želji

Instrukcije

  1. U lonac kipuće vode dodajte zob i sol.

  2. Umiješajte maslo i šećer a zatim skinite s toplote i stavite na stranu da se malo ohladi.

  3. U većoj zdjeli pomiješajte kvasac i 1/4 šolje tople vode pa zatim dodajte smjesu s zobi.

  4. Dodajite lagano brašno, uz konstantno miješanje, sve dok tijesto ne bude glatko ali ne i ljepljivo.

  5. Stavite tijesto u čistu, predhodno premazanu uljem, zdjelu. Poklopite i uz povremeno okretanje ostavite da odstoji 60 minuta na toplom mjestu.

  6. Oblikujte tijesto u veću okruglu loptu.

  7. Stavite u tepsiju premazanu uljem, pospite s ne kuhanim pahuljicama zobi i ostavite da odstoji 60 minuta ili dok se ne udvostruči.

  8. Zatim stavite u rernu i pecite 45 minuta na temperaturi od 190 stepeni.

  9. Izvadite i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.