Kalcone
Sastojci
Instrukcije
Napravite mehko tijesto od brašna, surutke, ulja i sode bikarbone dodajući toplu vodu.
Ostavite tijesto da odstoji najmanje 5 sati na toplom mjestu.
Nakon što tijesto odstoji, napravite šest jednakih loptica.
Krompir skuhajte i izrežite na kockice.
Patlidžan izrežite na male kocke i ispržite, a zatim dodajte naribani sir, isjeckani luk, paradajz, korijander i krompir.
Stavite sol i biber po želji, pa sve izmiješajte.
Svaku lopticu razvaljajte, na širinu do 15 cm.
Na sredinu svake jufke stavite fil, preklopite jednom stranom jufke, a zatim i drugom.
Pritisnite vlažnim prstima kako bi se tijesto zalijepilo.
Kalcone možete peći u tavi, na ulju dok blago ne porumene ili 10 minuta u rerni na 200 °C.
Poslužite ih tople sa sosom po želji.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.