Kalcone

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 1 minuta
Kalcone

Sastojci

Brašno:
500 grama
Surutka:
70 mililitara
Soda:
1/2 kašičice
Ulje:
2 kašike
Sol:
1 prstohvat
Sir:
50 grama
Paradajz:
2 komada
Crveni luk:
2 glavice
Patlidžan:
2 komada
Krompir:
4 komada
Biber:
1/2 kašičice
Sol:
1 kašičica
Korijander:
5 listova

Instrukcije

  1. Napravite mehko tijesto od brašna, surutke, ulja i sode bikarbone dodajući toplu vodu.

  2. Ostavite tijesto da odstoji najmanje 5 sati na toplom mjestu.

  3. Nakon što tijesto odstoji, napravite šest jednakih loptica.

  4. Krompir skuhajte i izrežite na kockice.

  5. Patlidžan izrežite na male kocke i ispržite, a zatim dodajte naribani sir, isjeckani luk, paradajz, korijander i krompir.

  6. Stavite sol i biber po želji, pa sve izmiješajte.

  7. Svaku lopticu razvaljajte, na širinu do 15 cm.

  8. Na sredinu svake jufke stavite fil, preklopite jednom stranom jufke, a zatim i drugom.

  9. Pritisnite vlažnim prstima kako bi se tijesto zalijepilo.

  10. Kalcone možete peći u tavi, na ulju dok blago ne porumene ili 10 minuta u rerni na 200 °C.

  11. Poslužite ih tople sa sosom po želji.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.