Karamel-kocke

Kategorije:

Vrijeme pripreme
80 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
400 g
Maslac
250 g
mljeveni keks
300 g
Šećer
200 g
čokolada za kuhanje
8 komad
žumanca
1 komad
gazirani sok od narandže
1 kašika
mlijeko
Karamel-kocke
  1. Omekšati 130 gr maslaca, pomiješati sa 250 gr mljevenog keksa i malo gaziranog soka od narandže.
  2. Napraviti smjesu dovoljno čvrstu da se može bez problema rasporediti po dnu četvrtastog pleha premazanog uljem.
  3. Pleh staviti u frižider da se učvrsti kora.
  4. 200 gr šećera istopiti na umjerenoj temperaturi, staviti u vlažnu posudu i ohladiti.
  5. Ohlađeni istopljeni šećer-karamel samljeti u mašinici za orahe.
  6. 100 gr šećera i žumanjke miješati na pari dok se smjesa ne zgusne i pretvori u finu kremu.
  7. Kada se ohladi, dodati 250 gr maslaca i izmiksati.
  8. Napravljenu kremu izmiješati sa samljevenim karamelom i premazati preko prethodno napravljene kore koja se ohladila u frižideru.
  9. Ponovo pleh vratiti u frižider, a u međuvremenu napraviti glazuru sa 2 čokolade za kuhanje, 1 kašikom mlijeka i 1 kašikom maslaca, pa premazati preko cijelog kolača.
  10. Kolač izrezati na kocke i poslužiti.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*