Karfiol i paradajz curry

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 20 minuta
Karfiol i paradajz curry

Sastojci

3 glavice crvenog luka, 1 izrezana na četvrtine, druga tanko narezana
Komad đumbira od 5 cm, oguljen i narezan
2 zelene papričice, 1 prepolovljena, druga narezana
3 češnja bijelog luka, isjeckana
2 kašike ulja
½ kašikice kurkume
2 kašikice crnih ili žutih sjemenki gorušice
10 curry listova
Mješavina smeđeg šećera (50 gr) i limunovog soka (50 ml)
400 ml paradajz kaše
250 ml povrtne supe
3 kašike kokosa
1 karfiol od 500 gr
Listovi korijandera, skuhana riža i kriške limete za posluživanje
Za začinski miks:
1 kašikica sjemenki korijandera
1 kašikica sjemenki kima
1 kašikica sjemenki komorača
1 duga crvena chili paprika

Instrukcije

  1. Da biste napravili začinski mix, pržite sjemenke korijandera, kumina i komorača sa sušenom čili paprikom 30-ak sekundi. Sameljite u mlinu u puderastu smjesu.

  2. U blenderu ili procesoru za hranu izmiksajte četvrtine luka, đumbir, prepolovljenu zelenu papriku i bijeli luk, kako biste dobili pastu.

  3. U velikoj šerpi zagrijte ulje.

  4. Dodajte narezani luk i pastu, pa dobro začinite.

  5. Dinstajte 12 minuta, pa dodajte začinski miks i dinstajte još 2 minute.

  6. Umiješajte mješavinu limunovog soka i šećera, paradajz sos, povrtnu supu i kokos, pa ostavite da proključa.

  7. Izrežite karfiol na cvjetove srednje veličine i stavite u curry.

  8. Smanjite temperaturu i ostavite da krčka oko 30 minuta, dok karfiol ne omekša.

  9. Poslužite s rižom, listovima korijandera, chilli paprikom i limetom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.