Karfiol i paradajz curry

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 20 minuta
Karfiol i paradajz curry

Sastojci

Crveni luk:
3 komada
Đumbir:
1 komad
Zelena paprika:
2 komada
Bijeli luk:
3 češnja
Ulja:
2 kašike
Kurkum:
1/2 kašičice
Gorušica:
2 kašičice
Curry:
10 listova
Smeđi šćer:
50 grama
Limunov sok:
50 mililitara
Paradajz sos:
400 mililitara
Povrtna supa:
250 mililitara
Kokos:
3 kašike
Karfiol:
500 grama
Korijander:
Po želji
Riža:
300 grama
Kim:
1 kašičica
Komorač:
1 kašičica
Chilli paprika:
1 komad
Limeta:
Po želji

Instrukcije

  1. Da biste napravili začinski mix, pržite sjemenke korijandera, kumina i komorača sa sušenom čili paprikom 30-ak sekundi. Sameljite u mlinu u puderastu smjesu.

  2. U blenderu ili procesoru za hranu izmiksajte četvrtine luka, đumbir, prepolovljenu zelenu papriku i bijeli luk, kako biste dobili pastu.

  3. U velikoj šerpi zagrijte ulje.

  4. Dodajte narezani luk i pastu, pa dobro začinite.

  5. Dinstajte 12 minuta, pa dodajte začinski miks i dinstajte još 2 minute.

  6. Umiješajte mješavinu limunovog soka i šećera, paradajz sos, povrtnu supu i kokos, pa ostavite da proključa.

  7. Izrežite karfiol na cvjetove srednje veličine i stavite u curry.

  8. Smanjite temperaturu i ostavite da krčka oko 30 minuta, dok karfiol ne omekša.

  9. Poslužite s rižom, listovima korijandera, chilli paprikom i limetom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.