- Vrijeme pripreme
- 20 minute
- Vrijeme kuhanja
- 40 minute
- Složenost
- Komplikovano
- Služi
- 1 ljudi
- Postavio
- Postavljeno
- 23.10.2014
- 3 glavice crvenog luka, 1 izrezana na četvrtine, druga tanko narezana
- Komad đumbira od 5 cm, oguljen i narezan
- 2 zelene papričice, 1 prepolovljena, druga narezana
- 3 češnja bijelog luka, isjeckana
- 2 kašike ulja
- ½ kašikice kurkume
- 2 kašikice crnih ili žutih sjemenki gorušice
- 10 curry listova
- Mješavina smeđeg šećera (50 gr) i limunovog soka (50 ml)
- 400 ml paradajz kaše
- 250 ml povrtne supe
- 3 kašike kokosa
- 1 karfiol od 500 gr
- Listovi korijandera, skuhana riža i kriške limete za posluživanje
- Za začinski miks:
- 1 kašikica sjemenki korijandera
- 1 kašikica sjemenki kima
- 1 kašikica sjemenki komorača
- 1 duga crvena chili paprika

- Da biste napravili začinski mix, pržite sjemenke korijandera, kumina i komorača sa sušenom čili paprikom 30-ak sekundi. Sameljite u mlinu u puderastu smjesu.
- U blenderu ili procesoru za hranu izmiksajte četvrtine luka, đumbir, prepolovljenu zelenu papriku i bijeli luk, kako biste dobili pastu.
- U velikoj šerpi zagrijte ulje.
- Dodajte narezani luk i pastu, pa dobro začinite.
- Dinstajte 12 minuta, pa dodajte začinski miks i dinstajte još 2 minute.
- Umiješajte mješavinu limunovog soka i šećera, paradajz sos, povrtnu supu i kokos, pa ostavite da proključa.
- Izrežite karfiol na cvjetove srednje veličine i stavite u curry.
- Smanjite temperaturu i ostavite da krčka oko 30 minuta, dok karfiol ne omekša.
- Poslužite s rižom, listovima korijandera, chilli paprikom i limetom.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!