Karfiol sa brokulama u umaku

Služi: 1 osobuKuhanje: 25 minutaPriprema: 5 minuta
Karfiol sa brokulama u umaku

Sastojci

Brokule:
1/2 šolje
Karfiol:
1/2 šolje
Peršun:
1/2 kašike
Mlijeko:
1 šolja
Maslo:
3/2 kasika
Brašno:
1 kašika
Parmezan:
1 kašika
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji

Instrukcije

  1. Predhodhno zagrijte pećnicu na 190 °C.

  2. Kuhajte karfiol i brokule u kipućoj vodi 5-10 minuta ili dok ne omekšaju.

  3. Zagrijte maslo u tavi, dodajte brašno i pirjajte 30 sec. Dodajite postepno mlijeko, sol, biber i parmezan. Dovedite do ključanja i pirjajte još 1-2 minute.

  4. Stavite karfiol i brokule u posudu za pečenje. Prespite sa napravljenim umakom, stavite u pećnicu i pecite 5 minuta.

  5. Izvaite iz pećnice, pospite sa prešunom i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.