Karfiol u umaku

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 15 minuta
Karfiol u umaku

Sastojci

Jaja:
5 komada
Kiselo vrhnje:
2 decilitra
Karfiol:
1 kašika
Maslac:
2 kašike
Sol:
Po želji
Ribani sir:
100 grama

Instrukcije

  1. Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, a žumanjke pjenasto umutiti sa 1 kašikom maslaca.

  2. U žumanjke dodati snijeg od bjelanjaka, kiselo vrhnje, malo soli i sve umiješati.

  3. Opran i očiščen karfiol skuhati u slanoj vodi, zatim ga staviti u posudu za pečenje (prethodno premazanu maslacem), preliti napravljenim umakom od vrhnja i jaja, posuti naribanim sirom i malo zapeći u rerni.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.