Kiflice punjene makom

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 90 minuta
Kiflice punjene makom

Sastojci

Suha germa:
2 kašike
Mlijeko:
175 mililitara
Šećer u prahu:
190 grama
Brašno:
500 grama
Maslac:
170 grama
Voda:
200 mililitara
Sjemenke maka:
250 grama
Ekstarkt vanilije:
1/2 kašičice
Jaja:
1 komad

Instrukcije

  1. Pomiješajte germu, toplo mlijeko i šećer.

  2. U veću posudu stavite brašno, sol i maslac, pa dodajte mješavinu germe i drugih sastojaka.

  3. Rukama zamijesite tijesto, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite 1 h da naraste.

  4. Pomiješajte šećer u prahu sa toplom vodom i kada se šećer istopi dodajte mljevene sjemenke maka i vanila ekstrakt.

  5. Nakon što tijesto nadođe, premijesite ga i podijelite na 4 jednaka dijela, od svakog oblikujući loptce.

  6. Svaki dio razvijte na krugove i izrežite na nekoliko trouglastih dijelova kao pizzu.

  7. Na gornji, najširi dio svakog trougla stavite jednu kašiku pripremljenog fila od maka i rolajte prema užem dijelu formirajući kiflice.

  8. Svaku kiflicu premažite jajima i poredajte na pleh obložen papirom za pečenje.

  9. Ostavite ih 10-ak minuta da malo nadođu, pa stavite u rernu zagrijanu na 175 °C gdje ćete ih peći 20 minuta.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.