Kiflice sa đemom

Vrijeme pripreme
60 minute
Vrijeme kuhanja
20 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Peciva
Postavio
Postavljeno
600 ml
mlijeko
3 kašičica
germa
2 kašičica
Sol
2 kašičica
Šećer
1 kg
brašno
200 ml
ulje
Kiflice sa đemom
  1. Mlijeko, germu, sol i šećer sjediniti, pa ostaviti da u poklopljenoj posudi odstoji 10-15 minuta.
  2. Posebno malo zagrijati 200 ml ulja ( ne bi trebalo biti niti previše toplo, niti hladno), pa dodati u prethodnu mješavinu sastojaka.
  3. Ovoj mješavini postepeno dodavati brašno (oko 1kg) i mijesiti dok ne se ne dobije glatko tijesto, niti previše tvrdo, niti mekano.
  4. Poklopiti posudu i ostaviti da tijesto naraste, oko 45 minuta.
  5. Kada tijesto naraste, podijeliti ga na 4 jednaka dijela, loptice, pa svaku razviti i izrezati na 8 dijelova, kao pizzu.
  6. Svaki dio premazati đemom ili nekim drugim, slanim ili slatkim namazom po želji, a zatim oblikovati kiflice, rolajući širi dio prema tanjem kraju tijesta.
  7. Poredati ih u pleh premazan uljem, ostaviti da odstoje još 15 minuta u plehu, premazati umućenim jajetom, a zatim ih staviti u rernu zagrijanu na 200 °C i peći 20 minuta.
  8. Kada se ispeku, po želji ih uvaljati u šećer u prahu i poslužiti.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*