Kiflice sa sirom

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 50 minuta

Sastojci

Kvasac:
40 grama
Mladi sir:
300 grama
Šećer:
1 kašičica
Jaja:
1 komad
Ulje:
1 decilitar
Mlijeko:
3 decilitra
Brašno:
1/2 kilograma
Sol:
Po želji

Instrukcije

  1. Tijesto napraviti tako što ćete u jednu posudu staviti brašno, kvasac, šećer, ulje, sol, pa mlakim mlijekom zakuhati i ostaviti 30-ak minuta da naraste. Potrudite se da tijesto mekše zakuhate.

  2. Nakon što je tijesto nadošlo, podijelite ga na tri dijela, napravite tri jufke i ostavite ih 15-ak minuta.

  3. Svaku jufku posebno razviti i podijeliti na osam trouglova. Svaki trougao premazati sirom i urolati, napraviti kiflicu.

  4. Završni dio:

  5. Kiflice staviti u tepsiju prethodno premazanu uljem, premazati ih žumancem, po želji posuti susam, sol, kim ili ćurekot. Na svaku kiflicu staviti komadić maslaca i peći 20-ak minuta na 200 °C.

  6. Kiflice možete puniti i nekim drugim filovima ili namazima, npr. nutelom, čokoladom, orasima i sl.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.