Kolač od jabuka i badema

Sastojci
Instrukcije
Šećer i maslac umutite mikserom, pa dodajte žumanjak i 2 kašike vode.
Nastavite mućenje i, ukoliko bude potrebe, dodajte još vode.
Prebacite smjesu na kuhinjski pult posut brašnom, pa oblikujte tijesto u glatku loptu.
Podijelite tijesto na dva jednaka dijela.
Jedan dio tijesta razvijte na krug od 20 cm, pa ga stavite u okrugli kalup od 20 cm.
Prstima razvucite tijesto do ruba kalupa.
Mljevene bademe, šećer u prahu i umućeni bjelanjak izmiksajte mikserom.
Premažite preko tijesta koje ste stavili u kalup.
Preko ovog namaza rasporedite jabuke.
Drugi dio tijesta također razvijte, pa stavite preko jabuka.
Premažite dodatno pripremljenim bjelanjkom, pa pospite listićima badema i preostalim šećerom.
Zamrznite 15 minuta, a zatim stavite u rernu i pecite oko 45 minuta na 190°C.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.