Kolač od jabuka i badema

Služi: 1 osobuPriprema: 1 minuta
Kolač od jabuka i badema

Sastojci

Brašno:
400 grama
Šećer:
50 grama
Maslac:
150 grama
Žumanca:
1 komad
Hladna voda:
2 kašike
Mljeveni badem:
200 grama
Šećer u prahu:
50 grama
Bjelanca:
2 komada
Jabuke:
450 grama
Bjelanca:
1 komad
Badem:
5 listova

Instrukcije

  1. Šećer i maslac umutite mikserom, pa dodajte žumanjak i 2 kašike vode.

  2. Nastavite mućenje i, ukoliko bude potrebe, dodajte još vode.

  3. Prebacite smjesu na kuhinjski pult posut brašnom, pa oblikujte tijesto u glatku loptu.

  4. Podijelite tijesto na dva jednaka dijela.

  5. Jedan dio tijesta razvijte na krug od 20 cm, pa ga stavite u okrugli kalup od 20 cm.

  6. Prstima razvucite tijesto do ruba kalupa.

  7. Mljevene bademe, šećer u prahu i umućeni bjelanjak izmiksajte mikserom.

  8. Premažite preko tijesta koje ste stavili u kalup.

  9. Preko ovog namaza rasporedite jabuke.

  10. Drugi dio tijesta također razvijte, pa stavite preko jabuka.

  11. Premažite dodatno pripremljenim bjelanjkom, pa pospite listićima badema i preostalim šećerom.

  12. Zamrznite 15 minuta, a zatim stavite u rernu i pecite oko 45 minuta na 190 °C.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.