Kolač od jabuka i cimeta

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 30 minuta
Kolač od jabuka i cimeta

Sastojci

Ulje:
115 mililitara
Soda bikarbona:
2 kašičice
Prašak za pecivo:
1/2 kašičice
Cimet:
2 kašičice
Jaja:
2 komada
Bjelanca:
4 komada
Jabuke:
4 komada
Smeđi šećer:
365 grama
Brašno:
250 grama
Sol:
1 prstohvat

Instrukcije

  1. U jednu posudu staviti brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet.

  2. U posebnoj posudi izmiksati 2 jaja sa 150 gr smeđeg šećera.

  3. Dodati ulje, pa preliti smjesu u posudu sa brašnom i ostalim sastojcima.

  4. Umiješati oprane, oguljene i naribane jabuke.

  5. Izjednačiti smjesu, pa je staviti u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.

  6. Tijesto peći 45 minuta na 180 °C.

  7. U međuvremenu napraviti namaz.

  8. Bjelanjke sjediniti sa 215 gr šećera, pa smjesu miješati na pari nekoliko minuta dok se šećer ne istopi.

  9. Skinuti s vatre, dodati malo soli, pa smjesu miksati oko 10 minuta dok ne postane pjenasta.

  10. Nakon što se ispeče i ohladi, koru premazati pjenastim namazom, ostaviti kolač u frižider da malo odstoji, pa ga poslužiti.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.