Kolač sa okusom kafe i cimeta
Sastojci
Instrukcije
Mikserom umutite maslac i 400 gr smeđeg šećera.
Dodajite jedno po jedno jaje uz konstantno mućenje mikserom.
Dodajte brašno, prašak za pecivo, bademovo brašno, pavlaku i mljeveni cimet.
Miješajte dok se ne ujednači smjesa.
Kombinujte u posebnoj posudi granule kafe sa prokuhanom vodom.
Prelijte u prethodno pripremljenu mješavinu, pa izjednačite sve.
Smjesu rasporedite u okrugli pleh dimenzija 22 cm, prethodno premazan istopljenim maslacem i posut brašnom.
Pecite 45 minuta na 160 °C.
Kada se ispeče ostavite 5 minuta na stranu.
U posebnoj posudi pomiješajte 250 ml skuhane kafe, 100 gr smeđeg šećera i 1 štapić cimeta.
Kuhajte na umjerenoj temperaturi 5 minuta uz konstantno miješanje, dok se šećer ne istopi i smjesa postane gusta, kao sirup.
Skinite s vatre i izvadite štapić cimeta.
Pripremljenim sirupom prelijte ispečeni kolač.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.