Krofne

Kategorije: ,

Vrijeme pripreme
15 minute
Vrijeme kuhanja
10 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Deserti
Postavio
Postavljeno
1/2 kg
brašno
1 komad
Jaja
1 komad
žumanca
5 g
kvasac
2 kašika
Šećer
30 ml
mlijeko
1 kašika
margarin
1 komad
kora od limuna
1 po potrebi
šećer u prahu
1/2 kašičica
Sol
1 po potrebi
ulje
Krofne
  1. Pomiješajte toplo mlijeko s kvascem. Dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostavite da nadođe.
  2. U brašno dodajte jaje, žumance, sol, ostatak šećera i narasli kvasac pa sve zajedno izmiješajte.
  3. Dodajte ulje, istopljeni margarin i limunovu koricu. Ponovo sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
  4. Prekrijte napravljeno tijesto i ostavite nekoliko sati ili dok se ne udvostruči.
  5. Razvijte tijesto na radnoj površini koju ste pobrašnili.
  6. Kada ste razvili (debljina prsta), uzmite čašu i oblikujte krofne.
  7. Ostavite 10 minuta a zatim preokrenite i ponovo ostavite 15 minuta da još malo nadođu.
  8. Zagrijte ulje u tavi na manjoj temperaturi.
  9. Prilikom pečenja krofni tava mora biti poklopljena.
  10. Pecite krofne uz konsantno okretanje.
  11. Pazite da krofne ne dobiju smeđu boju jer bi postale tvrde.
  12. Kada su gotove, izvadite ih na paprine maramice i pospite šećerom u prahu.
  13. Po vlastitoj želji ih punite pa poslužite.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*