Kroketi od mljevenog mesa

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 30 minuta
Kroketi od mljevenog mesa

Sastojci

Krompir:
1 kilogram
Brašno:
150 grama
Jaja:
2 komada
Crveni luk:
1 glavica
Maslinovo ulje:
1 kašika
Mljeveno meso:
250 grama
Paradajz sos:
70 mililitara
Korijander:
2 kašike
Prezla:
400 grama
Ulje:
Po želji

Instrukcije

  1. Krompir ogulite, skuhajte i zgnječite.

  2. Dodajte brašno i 1 jaje, dobro promiješajte i ohladite.

  3. Isjeckani luk propržite u tavi, na zagrijanom ulju, pa dodajte mljeveno meso.

  4. Kada govedina dobije smeđkastu boju dodajte paradajz sos i kuhajte još 1 minut.

  5. Pospite ruke brašnom, pa uzmite malo smjese od krompira kako biste tapkanjem rukama napravili oblik diska.

  6. Na sredinu stavite malo mesa, pa urolajto tijesto od krompira prema unutrašnjosti, zatvarajući i bočne dijelove koji su otvoreni, kako biste dobili izgled kroketa.

  7. Od ove smjese možete napraviti 16 kroketa na isti način na koji ste pripremili prethodni.

  8. Prezlu stavite u jedan tanjir, a u drugom umutite preostalo jaje.

  9. Svaki kroket potopite u jaje, pa uvaljajte u prezlu.

  10. Poredajte ih na pleh, pa ostavite 1 h u frižider da očvrsnu.

  11. Nakon što očvrsnu, krokete pržite u tavi na zagrijanom ulju dok ne dobiju ujednačenu zlatnu boju.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.