Lazanje od gljiva

Vrijeme pripreme
20 minute
Vrijeme kuhanja
75 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Glavna jela
Postavio
Postavljeno
 
9 lazanja listova
 
70 gr parmezana
 
2 kašike mlijeka
 
3 glive, tanko izrezane
 
Bešamel sos:
 
1.5 l mlijeka
 
1 isjeckana glavica crvenog luka
 
2 osušena lovorova lista
 
4 cijela klinčića
 
Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
 
100 gr maslaca
 
75 gr brašna
 
70 gr ribanog parmezana
 
 
Fil od gljiva:
 
50 gr suhih gljiva
 
500 ml skuhane vode
 
1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
 
2 glavice crvenog luka, sitno isjeckane
 
4 zgnječena češnja bijelog luka
 
80 gr maslaca
 
800 gr svježih gljiva, tanko narezanih
 
250 ml bijelog vina
 
4 grančice majčine dušice
 
125 ml manje masnog vrhnja
Lazanje od gljiva
  1. Da biste napravili bešamel sos, pomiješajte mlijeko, luk, lovorov list, klinčić i muškatni oraščić.
  2. Stavite ove sastojke u šerpu i ostavite na umjerenoj temperaturi dok smjesa ne počne da ključa.
  3. Skinite s vatre, a zatim ostavite 30 minuta da odstoji.
  4. Procijedite smjesu (mlijeko) i ostavite na stranu.
  5. U većoj šerpi istopite maslac, pa dodajte brašno.
  6. Kuhajte 1-2 minute uz konstantno miješanje.
  7. Dodajte prethodno procijeđenu smjesu od mlijeka i ostalih sastojaka, a zatim metalnom žicom umutite smjesu.
  8. Stavite na umjerenu vatru i kuhajte 5 minuta uz povremeno miješanje dok sos ne počne da kuha i postane gust.
  9. Skinite s vatre, a zatim dodajte parmezan i sve izmiješajte.
  10. U međuvremenu napravite fil od glljiva.
  11. Stavite suhe gljive u jednu posudu, a zatim ih prelijte ključalom vodom.
  12. Ostavite ih potopljene u vodi 30 minuta.
  13. Nakon toga procijedite gljive ostavljajući na stranu 125 ml vode u kojoj su bile.
  14. U šerpi, na zagrijanom ulju propržite crveni i bijeli luk, a zatim dodajte gljive i vodu koju ste sačuvali.
  15. Istopite u posebnoj posudi ¼ od 80 gr maslaca, a zatim dodajte ¼ od 800 gr gljiva.
  16. Kuhajte uz povremeno miješanje dok ne dobiju smeđkastu boju.
  17. Prebacite ih u mješavinu sa suhim gljivama.
  18. I preostalu količinu maslaca i gljiva skuhajte na isti način po 1/4, pa ih sjedinite sa ovom smjesom.
  19. Kada ih sjedinite dodajte vino i majčinu dušicu.
  20. Dodajte vrhnje i kuhajte 10-ak minuta uz povremeno miješanje, dok se smjesa ne zgusne.
  21. Skinite s vatre, a zatim dodajte sol i biber.
  22. Na dno vatrostalne posude stavite malo fila od gljiva, a zatim poredajte 3 lista lazanja.
  23. Prelijte 1/3 bešamel sosa, a zatim stavite ½ od pripremljenog fila od gljiva.
  24. Nastavite isti postupak, pazeći da na posljednjem sloju lazanja listov abude bešamel sos.
  25. Pospite parmezanom i nekoliko izrezanih gljiva.
  26. Pecite 40 minuta na 200 °C.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*