Lazanje od gljiva

Služi: 1 osobuKuhanje: 75 minutaPriprema: 20 minuta
Lazanje od gljiva

Sastojci

Lazanja listovi:
9 listova
Parmezan:
70 grama
Mlijeka:
2 kašike
Gljive:
3 komada
Mlijeka:
3/2 litar
Crveni luk:
1 glavica
Lovorov list:
2 lista
Klinčići:
4 komada
Muškantni oraščić:
0 prstohvata
Maslac:
100 grama
Brašno:
75 grama
Parmezan:
70 grama
Gljive:
50 grama
Ekstra djevičansko maslinovo ulje:
1 kašika
Crveni luk:
2 glavice
Bijeli luk:
4 češnja
Maslac:
80 grama
Svježe gljive:
800 grama
Bijelo vino:
250 mililitara
Majčina dušica:
4 komada
Vrhnje:
125 mililitara

Instrukcije

  1. Da biste napravili bešamel sos, pomiješajte mlijeko, luk, lovorov list, klinčić i muškatni oraščić.

  2. Stavite ove sastojke u šerpu i ostavite na umjerenoj temperaturi dok smjesa ne počne da ključa.

  3. Skinite s vatre, a zatim ostavite 30 minuta da odstoji.

  4. Procijedite smjesu (mlijeko) i ostavite na stranu.

  5. U većoj šerpi istopite maslac, pa dodajte brašno.

  6. Kuhajte 1-2 minute uz konstantno miješanje.

  7. Dodajte prethodno procijeđenu smjesu od mlijeka i ostalih sastojaka, a zatim metalnom žicom umutite smjesu.

  8. Stavite na umjerenu vatru i kuhajte 5 minuta uz povremeno miješanje dok sos ne počne da kuha i postane gust.

  9. Skinite s vatre, a zatim dodajte parmezan i sve izmiješajte.

  10. U međuvremenu napravite fil od glljiva.

  11. Stavite suhe gljive u jednu posudu, a zatim ih prelijte ključalom vodom.

  12. Ostavite ih potopljene u vodi 30 minuta.

  13. Nakon toga procijedite gljive ostavljajući na stranu 125 ml vode u kojoj su bile.

  14. U šerpi, na zagrijanom ulju propržite crveni i bijeli luk, a zatim dodajte gljive i vodu koju ste sačuvali.

  15. Istopite u posebnoj posudi ¼ od 80 gr maslaca, a zatim dodajte ¼ od 800 gr gljiva.

  16. Kuhajte uz povremeno miješanje dok ne dobiju smeđkastu boju.

  17. Prebacite ih u mješavinu sa suhim gljivama.

  18. I preostalu količinu maslaca i gljiva skuhajte na isti način po 1/4, pa ih sjedinite sa ovom smjesom.

  19. Kada ih sjedinite dodajte vino i majčinu dušicu.

  20. Dodajte vrhnje i kuhajte 10-ak minuta uz povremeno miješanje, dok se smjesa ne zgusne.

  21. Skinite s vatre, a zatim dodajte sol i biber.

  22. Na dno vatrostalne posude stavite malo fila od gljiva, a zatim poredajte 3 lista lazanja.

  23. Prelijte 1/3 bešamel sosa, a zatim stavite ½ od pripremljenog fila od gljiva.

  24. Nastavite isti postupak, pazeći da na posljednjem sloju lazanja listov abude bešamel sos.

  25. Pospite parmezanom i nekoliko izrezanih gljiva.

  26. Pecite 40 minuta na 200 °C.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.