
- Da biste napravili bešamel sos, pomiješajte mlijeko, luk, lovorov list, klinčić i muškatni oraščić.
- Stavite ove sastojke u šerpu i ostavite na umjerenoj temperaturi dok smjesa ne počne da ključa.
- Skinite s vatre, a zatim ostavite 30 minuta da odstoji.
- Procijedite smjesu (mlijeko) i ostavite na stranu.
- U većoj šerpi istopite maslac, pa dodajte brašno.
- Kuhajte 1-2 minute uz konstantno miješanje.
- Dodajte prethodno procijeđenu smjesu od mlijeka i ostalih sastojaka, a zatim metalnom žicom umutite smjesu.
- Stavite na umjerenu vatru i kuhajte 5 minuta uz povremeno miješanje dok sos ne počne da kuha i postane gust.
- Skinite s vatre, a zatim dodajte parmezan i sve izmiješajte.
- U međuvremenu napravite fil od glljiva.
- Stavite suhe gljive u jednu posudu, a zatim ih prelijte ključalom vodom.
- Ostavite ih potopljene u vodi 30 minuta.
- Nakon toga procijedite gljive ostavljajući na stranu 125 ml vode u kojoj su bile.
- U šerpi, na zagrijanom ulju propržite crveni i bijeli luk, a zatim dodajte gljive i vodu koju ste sačuvali.
- Istopite u posebnoj posudi ¼ od 80 gr maslaca, a zatim dodajte ¼ od 800 gr gljiva.
- Kuhajte uz povremeno miješanje dok ne dobiju smeđkastu boju.
- Prebacite ih u mješavinu sa suhim gljivama.
- I preostalu količinu maslaca i gljiva skuhajte na isti način po 1/4, pa ih sjedinite sa ovom smjesom.
- Kada ih sjedinite dodajte vino i majčinu dušicu.
- Dodajte vrhnje i kuhajte 10-ak minuta uz povremeno miješanje, dok se smjesa ne zgusne.
- Skinite s vatre, a zatim dodajte sol i biber.
- Na dno vatrostalne posude stavite malo fila od gljiva, a zatim poredajte 3 lista lazanja.
- Prelijte 1/3 bešamel sosa, a zatim stavite ½ od pripremljenog fila od gljiva.
- Nastavite isti postupak, pazeći da na posljednjem sloju lazanja listov abude bešamel sos.
- Pospite parmezanom i nekoliko izrezanih gljiva.
- Pecite 40 minuta na 200 °C.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!