Lazanje od tri vrste sira

Kategorije:

Vrijeme pripreme
45 minute
Vrijeme kuhanja
2 h minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
 
12-16 svježih lazanja listova
 
Za paradajz i patlidžan sos:
 
4 kašike maslinovog ulja
 
3 veća patlidžana izrezana na manje komade
 
2 veće glavice crvenog luka, isjeckane
 
4 češnja bijelog luka, fino isjeckana
 
2 x 400 gr paradajza u konzervi
 
2 kašike paradajz sosa
 
1 kašikica šećera u prahu
 
Prstohvat čilija
 
šačica svjeeg bosiljka
 
Malo soja sosa
 
Za ricotta fil:
 
500 gr ricotta sira
 
50 gr ribanog parmezana
 
2 jaja
 
¼ kašikice ribanog muškatnog oraščića
 
Za sos od sira:
 
500 ml mlijeka
 
50 gr brašna
 
50 gr maslaca
 
100 gr cheddar sira
 
1 kašikica senfa
Lazanje od tri vrste sira
  1. Najprije napravite sos od paradajza i patlidžana.
  2. Zagrijte u tavi jednu kašiku ulja i kuhajte patlidžan u tri serije, dodajući po jednu kašiku ulja za svaku seriju.
  3. Kuhajte dok blago ne omekša i dobije zlatnu boju.
  4. Stavite preostalo ulje u šerpu i kuhajte crveni luk dok ne omekša.
  5. Umiješajte bijeli luk i kuhajte 1 minutu ili više, pa pomiješajte patlidžan sa paradajzom, paradajz sosom, šećerom i čilijem.
  6. Ostavite da proključa, smanite temperaturu i ostavite da krčka 10-ak minuta.
  7. Skinite s šporeta, pa umiješajte soja sos, bosiljak i začine.
  8. Pomiješajte sve sastojke za ricotta fil, zaačinite i ostavite na stranu.
  9. Za sos od sira pomiješajte sve predviđene sastojke i kuhajte na umjerenoj temperaturi, miješajući sve vrijeme dok se ne zgusne i sir istopi.
  10. Stavite jednu kašiku smjese od patlidžana na dno posude za pečenje.
  11. Prekrijte jednim slojem lazanja listova, pa nanesite ricotta fil.
  12. Dodajte drugi sloj lazanja listova, pa patlidan sos.
  13. Ponovo poredajte jedan sloj lazanja listova, pa nanesite sos od sira.
  14. Pecite u rerni na 180 °C oko 1 h.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*