Lijena pita

Sastojci
Instrukcije
Ovaj recept je djelo našeg člana hannum. Njen profil i druge recepte koje je upisala možete pogledati ovdje. Ako želite da upisujete svoje recepte na kuhar.ba i tako doprinesete ovom lijepom i korisnom projektu, registrujte se ovdje – besplatno je.
Priprema kore: Sastojke za koru sastaviti, izmiksati, napraviti glatku smjesu pa posuti po jabukama.
Priprema fila: Jabuke oguliti, izrendati, istresti u šerpu, dodati šećer i pustiti da kuhaju na laganoj temperaturi dok ne omekšaju. Na kraju gotovim jabukama dodati cimet.
Priprema pite: Od pripremljene smjese za koru, u tepsiju istresti malo više od pola i peći 15-tak minuta (mora biti napola pečeno).
Izvaditi iz rerne, pa po napola pečenoj kori istresti omekšale jabuke, a po jabukama ostatak smjese za koru.
Peći dok ne porumeni - provjeriti čačkalicom jeli pečeno.
Kada se pita ohladi po vrhu posuti sećerom u prahu.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.