Lijena pita

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 25 minuta
Lijena pita

Sastojci

Jaja:
4 komada
Šećer:
12 kašika
Mlijeko:
12 kašika
Ulje:
12 kašika
Brašno:
12 kašika
Prašak za pecivo:
1 pakovanje
Jabuke:
1/2 kilograma
Cimet:
2 kašičice
Šećer:
5 kašika

Instrukcije

  1. Ovaj recept je djelo našeg člana hannum. Njen profil i druge recepte koje je upisala možete pogledati ovdje. Ako želite da upisujete svoje recepte na kuhar.ba i tako doprinesete ovom lijepom i korisnom projektu, registrujte se ovdje – besplatno je.

  2. Priprema kore: Sastojke za koru sastaviti, izmiksati, napraviti glatku smjesu pa posuti po jabukama.

  3. Priprema fila: Jabuke oguliti, izrendati, istresti u šerpu, dodati šećer i pustiti da kuhaju na laganoj temperaturi dok ne omekšaju. Na kraju gotovim jabukama dodati cimet.

  4. Priprema pite: Od pripremljene smjese za koru, u tepsiju istresti malo više od pola i peći 15-tak minuta (mora biti napola pečeno).

  5. Izvaditi iz rerne, pa po napola pečenoj kori istresti omekšale jabuke, a po jabukama ostatak smjese za koru.

  6. Peći dok ne porumeni - provjeriti čačkalicom jeli pečeno.

  7. Kada se pita ohladi po vrhu posuti sećerom u prahu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.