Lisnate kocke sa sirom

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 90 minuta
Lisnate kocke sa sirom

Sastojci

Brašno:
500 grama
Mlijeko:
2 decilitra
Margarin:
250 grama
Šećer:
1 kašičica
Jaja:
4 komada
Mladi sir:
400 grama
Svježi kvasac:
1/2 pakovanja
Susam:
Po želji
Sol:
Po želji

Instrukcije

  1. U jednu od kuhinjskih posudica staviti 1 dl mlijeka, 1 kašikicu šećera, kvasac i 1 kašikicu brašna, sve izmiješati i ostaviti da nadođe.

  2. U posebnu posudu staviti 300 gr brašna, nadošao kvasac, 100 gr omekšalog margarina, malo soli, 1,5 dl mlijeka, i sve izmiješati.

  3. Tijesto mijesiti uz postepeno dodavanje ostatka brašna dok ne postane glatko, pa ostaviti na toplo mjesto da nadođe.

  4. Posebno umutiti preostali margarin sa 1 žumanjkom.

  5. Nakon što tijesto nadođe, prekuhati ga i podijeliti na dva dijela.

  6. Oba dijela razviti na dvije okrugle jufke, debljine 1 cm.

  7. Obje jufke posebno zarezati od ruba prema unutrašnjosti,tako da sredina bude spojena (krug sa trouglovima okolo).

  8. Svaku jufku premazati smjesom od margarina i žumanjka.

  9. Krajeve jufke presaviti prema sredini, jedan preko drugog, pa dobivene gomilice od obje jufke ostaviti 20-ak minuta da nadođu.

  10. U posebnoj posudi izmiješati sir i 3 jaja.

  11. Nakon što tijesto nadođe, obje jufke razviti na jednake pravougaone dijelove, debljine 1 cm.

  12. U pleh za pečenje premazan uljem staviti jednu jufku, premazati je pripremljenim filom od sira i jaja, pa staviti drugu jufku, izrezati na kocke, preliti preostalim istopljenim margarinom i ostaviti da nadođe.

  13. Prije nego se stavi u rernu, premazati po površini jajetom, posuti susamom i peći 30-ak minuta na 200 °C.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.