Lješnjak torta s nutelom
Sastojci
Instrukcije
Isjeckati lješnjake, staviti u pleh obložen papirom za pečenje i peći 10-ak minuta u rerni na temperaturi od 150 °C.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg sa 150 gr šećera u prahu.
Iscijediti limunov sok i dodati u snijeg, zatim umiješati 2 kašike brašna, prašak za pecivo i 50 gr mljevenih lješnjaka.
Smjesu preliti u pleh preko ispečenih lješnjaka i peći 35 minuta na 180 °C.
200 ml mlijeka umutiti sa 7 žumanjaka, 2 pudinga, 2 kašike brašna i šećerom od vanilije.
600 ml mlijeka zaslađenog sa 5 kašika šećera staviti na platu i prilikom ključanja mlijeka dodati prethodno napravljenu smjesu s pudingom. Fil miješati dok se ne zgusne.
Posebno umutiti margarin sa 150 gr šećera u prahu, dodati u ohlađeni fil s pudingom i mikserom izjednačiti.
Koru torte premazati sa 100 gr nutele, a preko nutele premazati ½ fila. Fil prekriti keksom, preko keksa premazati preostali dio fila, pa opet poredati keks.
Preostalih 100 gr nutele nanijeti preko keksa, cijelu tortu premazati pripremljenim slatkim vrhnjem i ukrasiti po želji.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.