Mahune s bademima

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 5 minuta
Mahune s bademima

Sastojci

Zelene mahune:
400 grama
Bademi:
1/2 šolje
Maslo:
2 kašičice
Maslinovo ulje:
1 kašika
Crveni luk:
3 glavice
Biber:
Po želji
Sol:
Po želji
Peršun:
2 kašike

Instrukcije

  1. U lonac kipuće posoljene vode dodajte mahune.

  2. Kuhajte 5 minuta ili dok ne omekšaju.

  3. Ocijedite pa isperite mahune hladom vodom i posušite papirnatim salveticama. Ostavite na stranu.

  4. Zagrijte tavu na srednjoj temepraturi. Propržite bademe, uz konstantno miješanje, dok ne dobiju smeđu boju. Oko 3 minute.

  5. Izvadite bademe i ostavite na stranu.

  6. U istoj tavi, na srednjoj temperaturi, zagrijte maslo i maslinovo ulje.

  7. Dodajte luk i kuhajte oko 5 minuta.

  8. Dodajte mahune i kuhajte, uz konstantno miješanje, dok mahune ne počnu dobijati smeđu boju, oko 4 minute.

  9. Začinite sa soli i biberom.

  10. Umiješajte peršun i bademe.

  11. Prenesite u tanjire za posluživanje i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.