Medenjaci sa ukusnim preljevom

Vrijeme pripreme
60 minute
Vrijeme kuhanja
20 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Deserti
Postavio
Postavljeno
1 po potrebi
zelena boja za hranu
1 po potrebi
crvena boja za hranu
230 g
šećer u prahu
1 kašičica
sok od limuna
1 komad
bjelanca
2 kašika
mlijeko
1/4 kašičica
klinčići
1/4 kašičica
Muškatni oraščić
1 kašičica
cimet
1 kašičica
soda bikarbona
300 g
brašno
185 ml
Med
80 g
Maslac
Medenjaci sa ukusnim preljevom
  1. Stavite maslac i med u šerpu, pa kuhajte na niskoj temperaturi 3-4 minute dok smjesa ne počne da krčka.
  2. Skinite s vatre i ostavite 15 minuta na stranu, da se ohladi.
  3. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškantni oraščić i klinčić u većoj posudi.
  4. Dodajte mješavinu maslaca i meda, pa mlijeko.
  5. Miješajte dok se ne izjednači smjesa.
  6. Prekrijte posudu plastičnom vrećicom i ostavite u frižider da odstoji 30 minuta.
  7. Dva pleha obložite papirom za pečenje.
  8. Smjesu izvadite iz frižidera, pa je prekuhajte na brašnjavoj površini.
  9. Podijelite je na 4 jednaka dijela, pa oblikujte valjak.
  10. U valjak oblikovano tijesto izrežite na više dijelova.
  11. Izrezane dijelove stavite u pripremljene plehove, pa medenjake pecite 15-ak minuta na 180 °C.
  12. Mikserom umutite bjelanjak u čvrsti snijeg, pa dodajte limunov sok.
  13. Umiješajte i šećer u prahu, pa nakon što dobijete glatku smjesu, podijelite je na dva jednaka dijela.
  14. U jedan dio stavite crvenu, a u drugi zelenu boju za hranu.
  15. Ovim smjesama premažite medenjake, naizmjenično, jedan zelenom, a drugi crvenom smjesom.
  16. Ostavite 30 minuta da odstoje, pa poslužite medenjake.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*