Medenjaci sa ukusnim preljevom

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 60 minuta
Medenjaci sa ukusnim preljevom

Sastojci

Maslac:
80 grama
Med:
185 mililitara
Brašno:
300 grama
Soda bikarbona:
1 kašičica
Cimet:
1 kašičica
Muškatni oraščić:
1/4 kašičice
Klinčići:
1/4 kašičice
Mlijeko:
2 kašike
Jaja:
1 komad
Sok od limuna:
1 kašičica
Šećer u prahu:
230 grama
Crvena boja za hranu:
Po želji
Zelena boja za hranu:
Po želji

Instrukcije

  1. Stavite maslac i med u šerpu, pa kuhajte na niskoj temperaturi 3-4 minute dok smjesa ne počne da krčka.

  2. Skinite s vatre i ostavite 15 minuta na stranu, da se ohladi.

  3. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškantni oraščić i klinčić u većoj posudi.

  4. Dodajte mješavinu maslaca i meda, pa mlijeko.

  5. Miješajte dok se ne izjednači smjesa.

  6. Prekrijte posudu plastičnom vrećicom i ostavite u frižider da odstoji 30 minuta.

  7. Dva pleha obložite papirom za pečenje.

  8. Smjesu izvadite iz frižidera, pa je prekuhajte na brašnjavoj površini.

  9. Podijelite je na 4 jednaka dijela, pa oblikujte valjak.

  10. U valjak oblikovano tijesto izrežite na više dijelova.

  11. Izrezane dijelove stavite u pripremljene plehove, pa medenjake pecite 15-ak minuta na 180 °C.

  12. Mikserom umutite bjelanjak u čvrsti snijeg, pa dodajte limunov sok.

  13. Umiješajte i šećer u prahu, pa nakon što dobijete glatku smjesu, podijelite je na dva jednaka dijela.

  14. U jedan dio stavite crvenu, a u drugi zelenu boju za hranu.

  15. Ovim smjesama premažite medenjake, naizmjenično, jedan zelenom, a drugi crvenom smjesom.

  16. Ostavite 30 minuta da odstoje, pa poslužite medenjake.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.