Medenjaci sa ukusnim preljevom

- Stavite maslac i med u šerpu, pa kuhajte na niskoj temperaturi 3-4 minute dok smjesa ne počne da krčka.
- Skinite s vatre i ostavite 15 minuta na stranu, da se ohladi.
- Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškantni oraščić i klinčić u većoj posudi.
- Dodajte mješavinu maslaca i meda, pa mlijeko.
- Miješajte dok se ne izjednači smjesa.
- Prekrijte posudu plastičnom vrećicom i ostavite u frižider da odstoji 30 minuta.
- Dva pleha obložite papirom za pečenje.
- Smjesu izvadite iz frižidera, pa je prekuhajte na brašnjavoj površini.
- Podijelite je na 4 jednaka dijela, pa oblikujte valjak.
- U valjak oblikovano tijesto izrežite na više dijelova.
- Izrezane dijelove stavite u pripremljene plehove, pa medenjake pecite 15-ak minuta na 180 °C.
- Mikserom umutite bjelanjak u čvrsti snijeg, pa dodajte limunov sok.
- Umiješajte i šećer u prahu, pa nakon što dobijete glatku smjesu, podijelite je na dva jednaka dijela.
- U jedan dio stavite crvenu, a u drugi zelenu boju za hranu.
- Ovim smjesama premažite medenjake, naizmjenično, jedan zelenom, a drugi crvenom smjesom.
- Ostavite 30 minuta da odstoje, pa poslužite medenjake.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!