Milka torta

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 50 minuta
Milka torta

Sastojci

Jaja:
10 komada
Šećer:
220 grama
Lješnjaci:
80 grama
Brašno:
6 kašika
Mlijeko:
1 litar
Prašak za pecivo:
3 pakovanja
Margarin:
1 pakovanje
Slatko vrhnje:
500 mililitara
Bijela čokolada:
200 grama
Noisette milka:
200 grama
Puding od vanilije:
3 pakovanja

Instrukcije

  1. Lješnjake propržite, pa sameljite.

  2. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka, pa 5 bjelanjaka mikserom umutite.

  3. Dodajte 120 gr šećera, pa nastavite miksanje dok ne dobijete pjenastu masu.

  4. U pjenastu smjesu dodajte 3 kašike brašna, 1 prašak za pecivo i 80 gr samljevenih lješnjaka.

  5. Prelijte smjesu u okrukli pleh (30) cm i pecite 10-ak minuta na 200 °C.

  6. Na isti način napravite još jednu ovakvu koru.

  7. Deset žumanjaka pomiješajte sa praškom za puding.

  8. Dodajte 100 gr šećera i 3 kašike brašna, a zatim i 200 ml mlijeka.

  9. Sve izmiksajte.

  10. Ostatak mlijeka stavite da proključa.

  11. U ključalo mlijeko prelijte smjesu od žumanjaka i pudinga, pa miješajte na laganoj temperaturi dok ne dobijete gustu, glatku smjesu.

  12. Pripremljeni fil podijelite na dva dijela: u jedan dio stavite bijelu, a u drugi crnu milka čokoladu.

  13. Ostavite da se filovi potpuno ohlade, pa u svaki umiješajte po 1 umućenu šlag pjenu, a zatim i po 1/2 margarina.

  14. Izjednačite svaki fil mikserom.

  15. Pečene kore prepolovite, kako biste dobili ukupno četiri.

  16. Prvu koru premažite 1/2 žutog fila, zatim stavite drugu koju ćete premazati 1/2 tamnog fila.

  17. Isti postupak ponovite još jednom.

  18. Tortu premažite i ukrasite ostatkom šlag pjene.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.