Neobično janjeće varivo

Služi: 1 osobuKuhanje: 2 minutaPriprema: 20 minuta
Neobično janjeće varivo

Sastojci

Janjetina:
750 grama
Brašno:
2 kašike
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Maslinovo ulje:
2 kašike
Crveni luk:
1 glavica
Celer:
4 komada
Nasjeckani orasi:
100 grama
Lovorov list:
2 lista
Sok od nara:
500 mililitara
Peršun:
20 grama

Instrukcije

  1. Isjeckati janjetinu na manje kockice, uvaljati u brašno izmiješano sa kašikicom soli i bibera.

  2. U šerpu, na zagrijano maslinovo ulje staviti jedan red janjetine, da se popuni dno, poklopiti i kuhati nekoliko minuta dok se ne dobije ravnomjerna, smeđa boja mesa.

  3. Kada meso dobije ravnomjernu smeđu boju, izvaditi ga iz šerpe, pa na isti način kuhati ostatak mesa.

  4. Kada se sve kockice janjetine skuhaju, vratiti ih u šepu, staviti crveni, bijeli luk, celer, orahe i lovorov list u šerpu.

  5. Poklopiti i kuhati na laganoj temperaturi uz povremeno miješanje 3-5 minuta.

  6. Dodati 500 ml iscijeđenog soka od nara, kuhati na umjerenoj temperaturi 90 minuta uz povremeno miješanje I dodavanje vode.

  7. Kada se varivo skuha, izvaditi lovorov list, dodati listove peršuna, nekoliko sjemenki nara i sol ukoliko je potrebno, pa poslužiti varivo.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.