Neodoljiva torta

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 60 minuta
Neodoljiva torta

Sastojci

Jaja:
10 komada
Margarin:
350 grama
Šećer u prahu:
100 grama
Čokolada za kuhanje:
300 grama
Šećer:
11 kašika
Mljeveni orasi:
3 kašike
Slatko vrhnje:
500 mililitara
Kompot od višanja:
1 galon
Mlijeko:
1 kašika

Instrukcije

  1. 250 gr margarina umutiti sa 100 gr šećera u prahu, pa postepeno, us neprestano miksanje dodavati jedan po jedan žumanjak (10 komada).

  2. 200 gr čokolade za kuhanje istopiti, malo ohladiti, pa uz neprestano miješanje dodati u smjesu s margarinom i jajima.

  3. 1/3 ove smjese ostaviti u frižider, a 2/3 iskoristiti za koru.

  4. 10 bjelanjaka umutiti u čvrsti snijeg uz dodavanje 10 kašika šećera.

  5. U snijeg dodati 2/3 pripremljene smjese s čokoladom i 3 kašike mljevenih oraha, pa polahko, kašikom sve izmiješati.

  6. Pripremljenu smjesu staviti u pleh dimenzija 38x24 i peći 50 minuta na 180 °C.

  7. Kada se kora ispeče i ohladi, prerezati je uzduž na dva dijela.

  8. Slatko vrhnje ili šlag pjene pripremiti po uputama s pakovanja.

  9. Prvu koru poprskati sokom od višanja, premazati je jednim dijelom fila koji se hladio u frižideru,višnje složiti preko fila, premazati slatko vrhnje, staviti drugu koru, poprskati je, premazati preostalom količinom fila, pa cijelu tortu preliti ohlađenom glazurom napravljenom od 100 gr čokolade, 100 gr margarina i 1 kašikom mlijeka.

  10. Tortu ostaviti u frižider, najmanje 1 h, pa poslužiti.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.