Neodoljiva torta
Sastojci
Instrukcije
250 gr margarina umutiti sa 100 gr šećera u prahu, pa postepeno, uz neprestano miksanje dodavati jedan po jedan žumanjak (10 komada).
200 gr čokolade za kuhanje istopiti, malo ohladiti, pa uz neprestano miješanje dodati u smjesu s margarinom i jajima.
1/3 ove smjese ostaviti u frižider, a 2/3 iskoristiti za koru.
10 bjelanjaka umutiti u čvrsti snijeg uz dodavanje 10 kašika šećera.
U snijeg dodati 2/3 pripremljene smjese s čokoladom i 3 kašike mljevenih oraha, pa polahko, kašikom sve izmiješati.
Pripremljenu smjesu staviti u pleh dimenzija 38x24 i peći 50 minuta na 180 °C.
Kada se kora ispeče i ohladi, prerezati je uzduž na dva dijela.
Slatko vrhnje ili šlag pjene pripremiti po uputama s pakovanja.
Prvu koru poprskati sokom od višanja, premazati je jednim dijelom fila koji se hladio u frižideru,višnje složiti preko fila, premazati slatko vrhnje, staviti drugu koru, poprskati je, premazati preostalom količinom fila, pa cijelu tortu preliti ohlađenom glazurom napravljenom od 100 gr čokolade, 100 gr margarina i 1 kašikom mlijeka.
Tortu ostaviti u frižider, najmanje 1 h, pa poslužiti.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.