Norveške ćufte

Kategorije:

Vrijeme pripreme
45 minute
Vrijeme kuhanja
40 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
65 ml
mlijeko
60 g
gustin
500 g
mljeveno meso
1 glavica
Crveni luk
1/2 kašičica
Sol
1/2 kašičica
Muškatni oraščić
1/4 kašičica
Biber
2 kašika
ulje
1 l
goveđa supa
1 kg
kuhani krompir
1 komad
Jaja
160 ml
kiselo vrhnje
Norveške ćufte
  1. U većoj zdjeli sjediniti mlijeko i 30 gr gustina, pa miješati dok se ne dobije fina, glatka smjesa.
  2. Dodati mljeveno meso, crveni luk, sol, muškatni oraščić, biber i jaje, pa sve sastojke miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa.
  3. Ostaviti u frižider 20 minuta.
  4. Nakon što smjesa odstoji, od nje oblikovati ćufte.
  5. U šerpi, na zagrijanom ulju ćufte peći 8-10 minuta, dok ne dobiju ujednačenu, smeđu boju sa svih strana.
  6. Izvaditi ih iz šerpe rešetkastom kašikom i staviti na papirni ubrus.
  7. U posebnoj posudi izmiješati goveđu supu i preostali gustin, preliti u šerpu sa masnoćom, pa kuhati na umjerenoj temperaturi dok se smjesa ne zgusne, uz neprestano miješanje.
  8. Nakon što se smjesa zgusne, dodati ćufte i na smanjenoj temepraturi, poklopljene u šerpi kuhati 15-ak minuta.
  9. Umiješati kiselo vrhnje i skinuti s vatre.
  10. Od skuhanog krompira napraviti pire, pa poslužiti uz napravljene ćufte.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*