Palačinke sa karameliziranim jabukama

Služi: 1 osobuKuhanje: 5 minutaPriprema: 20 minuta
Palačinke sa karameliziranim jabukama

Sastojci

Brašno:
250 grama
Prašak za pecivo:
1 kašika
Valjana zob:
250 grama
Smeđi šećer:
2 kašike
Tečni jogurt:
600 mililitara
Jaja:
2 komada
Ekstarkt vanilije:
2 kašičice
Grčki jogurt:
Po želji
Istopljeni maslac:
60 grama
Maslac:
50 grama
Jabuke:
4 komada
Smeđi šećer:
125 grama
Pekan orasi:
125 grama

Instrukcije

  1. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte zob i šećer.

  2. U posebnoj posudi izmiksajte jaja, mlijeko i vanilla ekstrakt.

  3. Dodajte u mješavinu s brašnom, izjednačite smjesu, pa ostavite da odstoji 30 minuta.

  4. Nakon što smjesa odstoji, dodajte i maslac, pa sve promiješajte.

  5. Zagrijte tavu i premažite posebno istopljenim maslacem.

  6. Stavljajte po 1 kašiku smjese u tavu i pecite palačinke ujednačeno s obje strane.

  7. Da biste napravili karamelizirane jabuke potrebno je da najprije istopite maslac u tavi.

  8. Dodajte jabuke i kuhajte ih 5-6 minuta.

  9. Dodajte šećer i 2 kašike hladne vode.

  10. Kuhajte uz povremeno miješanje dok se šećer ne istopi.

  11. Smanjite temperaturu, pa ostavite da krčka smjesa 6-8 minuta dok se blago ne zgusne.

  12. Dodajte orahe i sve izmiješajte.

  13. Palačinke prelijte ovim preljevom i grčkim jogurtom, pa poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.