Paprike punjene rižom, sirom i maslinama

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 40 minuta
Paprike punjene rižom, sirom i maslinama

Sastojci

Paprike:
6 komada
Riža:
275 grama
Maslinovo ulje:
2 kašike
Crveni luk:
1 glavica
Bijeli luk:
2 češnja
Konzervirani paradajz:
400 grama
Masline:
85 grama
Pecorino sir:
20 grama
Pinjole:
45 grama
Metvica:
1 kašika
Vlasac:
1 kašika
Peršun:
1 kašika
Mozzarella loptice:
3 komada

Instrukcije

  1. Odrežite vrhove paprika i ostavite na stranu.

  2. Iz unutrašnjosti paprika izvadite sjemenke, pa operite paprike.

  3. Zajedno sa odrezanim dijelovima, paprike stavite u slanu, ključalu vodu i ostavite da kuhaju 10-ak minuta dok ne omekšaju.

  4. Izvadite ih iz šerpe i ostavite 15-ak minuta da se ocijede i osuše.

  5. U međuvremenu skuhajte rižu po uputstvu s vrećice.

  6. U tavi, na zagrijanom ulju propržite crveni i bijeli luk, a zatim dodajte paradajz i kuhajte dok se smjesa ne zgusne.

  7. Sjedinite s rižom, pa dodajte masline, pinjole, pecorino, metvicu, peršun, sol i biber.

  8. Sve izmiješajte, a zatim napunite paprike ovim filom.

  9. Na svaku papriku stavite mozzarellu i odrezani dio, pa ih poredajte u posudu za pečenje premazanu uljem.

  10. Pecite paprike oko 40 minuta na 180 °C, pa poslužite tople.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.