Patlidžan bolonjez

Služi: 1 osobuKuhanje: 70 minutaPriprema: 10 minuta
Patlidžan bolonjez

Sastojci

Patlidžan:
2 komada
Tjestenina:
200 grama
Faširano meso:
150 grama
Paradajz sos:
200 grama
Parmezan:
100 grama
Maslinovo ulje:
Po želji
Bosiljak:
Po želji

Instrukcije

  1. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi.

  2. U tavi, na zagrijanom ulju propržite isjeckani crveni luk, a zatim dodajte faširano meso.

  3. Umiješajte začine po želji i pržite na laganoj vatri 10-ak minuta.

  4. Dodajte paradajz sos i ostavite da krčka 5-6 minuta, a zatim mješavinu sjedinite sa tjesteninom.

  5. Svaki patlidžan viljuškom probodite nekoliko puta.

  6. Poredajte na pleh obložen papirom za pečenje i pospite maslinovim uljem.

  7. Pecite 40 minuta na 200 °C dok ne omekša, a zatim malo ohladite.

  8. Uzduž prepolovite patlidžan, pa kašikom izvadite meso iz njegove unutrašnjosti.

  9. Pomiješajte tjesteninu bolonjez sa bosiljkom i izdubljenim i izmrvljenim mesom patlidžana.

  10. Napunite patlidžane tom mješavinom, a zatim pospite parmezanom.

  11. Pecite 20 minuta, a zatim poslužite jelo.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.