Patlidžan sa faširanim mesom

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 20 minuta
Patlidžan sa faširanim mesom

Sastojci

Patlidžan:
3 komada
Ulje:
4 kašike
Limun:
1/2 komada
Faširano meso:
400 grama
Bijeli luk:
2 češnja
Peršun:
Po želji
Žumanca:
2 komada
Sir trapist:
150 grama
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji
Mješavina začina:
Po želji
Crveni luk:
2 glavice

Instrukcije

  1. Prepolovite patlidžan uzduž, izdubite sredinu, posolite i ostavite nekoliko minuta da odstoji. Nakon toga ih osušite papirnom maramicomi iscijedite nekoliko kapi limunovog soka.

  2. U jednu od vaših kuhinjskih posuda stavite ulje i kada se zagrije, dodajte pripremljeni patlidžan. Uz postepeno dodavanje vode dinstajte nekoliko minuta. Izdinstani patlidzan sklonite s vatre kako biste pripremili fil.

  3. U drugoj posudi, na vrelom ulju, propržite sitno isječeni crveni luk, dodajte faširano meso, isjeckani bijeli luk, izdubljenu sredinu patlidzana, sol, biber i mješavinu začina. Ovu smjesu dinstajte dok meso ne omekša. U izdinstanu smjesu dodajte dva žumanjka, isjeckani peršun, pa sve umiješajte.

  4. Izdubljene, izdinstane patlidžane napunite filom od faširanog mesa, stavite u posudu za pečenje, pospite naribanim sirom i pecite 30 minuta na 200 °C.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.